There was an error in this gadget

Friday, September 04, 2009

Smoking atau Breathing??

Entri kali nie aku nak utara timur selatan dan baratkan persoalan yang bermain dlm benak fikiran aku nie pasal merokok nie...Papepun... sblum apa2 pun nk mintak maap kalo entri kali nie ade yg terasa atau amik hati yea..sesungguhnya tiada kene mengena dengan mereka samada yang masih hidup atau yang telah meninggal dunia...

Emm... sambil2 aku tgk cter Ugly Betty year 3 tadi, tibe2 membe2 aku start talking about smoking.. mule2 tue cm plik gaklah since kami x merokok kan... tibe2 die tnya ape yang best dengan hisap rokok???
mule2 tue aku cm terdiam gak lah pasal xde jawapan nak bagi... tapi aku jwab la jugak ape yang aku tau...



Dia ckp yang smoking nie lebih kurang sama je macam kiter bernafas.. aku pun dah buat muke2 blur kan.. pasal aku pun cm pelik gak apa yang mamat nie cube nak sampaikan.. hak3
so die explain... butiran perbualan die kira cmnie la lbh kurang...

Dia : Ko rase best x merokok???
aku : hah? (sambil buat muka blur2 ayam)
Dia : Xdelah aku rase kan smoking nie same je cm kita bernafas
aku : yeker? buktikan kata2 mu itu... whai pemula bicara
Dia : Yelah,, ko fikir bila smoking ko akan hisap benda tue dan hembus blik keluar asapnya sama jugak cm ko bernafas kan...cume bza die smoking ko nmpk asap tue kua n masuk.. breathing lak ko xnmpk kan...
aku : haah kan.. btul gak kater ko tue... ermm persamaan nya kita akan rase fresh kan...tapi napa ade orang nk merokok lagi? baik bernafas je.. kan membazir duit tue??
Dia : Yalah, ketagih... kan bende tue membuatkan kita nak lagi n lagi n lagi
aku : cmne lak kononye rokok tue bleh mengurangkan selera makan?
Dia : ermm.... rokok kan ade bahn2 kimia dlm tue... mungkin dia dah kurangkan deria rasa kat lidah tue
aku : Logik gak...

Jadi.. aku terpikir la samada btul atau x apa yang membe aku ckp nie..
Memang sah byk fakta dah cter psal rokok nie.. siap warning dari kerajaan dengan meletakkan gambar2 yang agak memberangsangkan minda..( kalo terangsang la)
selalulnya orang buat dunno je.. ha3..


X kisahla duit korang... kan so suka hatilah korang nak buat janji bahgia,,, he3
sebab aku tau x mudah nak suh orang berhenti merokok dalam masa yang singkat...
tambah2 perokok tegar.. he3.. mmg gila kentang la dengan rokok nie...
Orang yang ada azam yang kuat dan kental je mampu melepasi segala halangan yang datang.

Oleh itu, bila ada peluang berhenti dr merokok, Try cube test ok...
jangan nanti di kemudian hari.. dah terhantuk bru nk tergadah... PEACE!!


always be a good boY/gaL... dont Get SpanK!!!~[^_*]V~

13 rakyat jelata:

Abg Din said...

merokok adalah org yg dah ditinggal zaman..

:: nurhayati :: said...

bllg xmerokok? bagus2.. dlm rokok ad dadah, dadah tu plak memabukkn. setiap benda yg memabukkn tu plak adalh khomar. dan setiap khomar adlh HARAM!!

Budak Malu818 said...

salam cik nurhayati,sejak bila pula ada dadah didalam rokok? setahu sy,hanya ada bahan kimia sahaja..buleh,cik tolong terangkan jenis dadah itu,dan ape tindakannya kepada si penggunanya?

cinta lea ixora said...

xde pekdah pon merokok... perabeskan duit jer.. dpt penyakit.. pastu nyusahkan org len nk kena sedut jugak asap rokok tu... kan kan...

:: nurhayati :: said...

wkmslm en.budak malu..
Berikut kandungan Berbahaya Dalam Rokok (Fakta):

bahan radioaktif (polonium-201) dan bahan-bahan yang digunakan di dalam cat (acetone), pencuci lantai (ammonia), ubat gegat (naphthalene), racun serangga (DDT), racun anai-anai (arsenic), gas beracun (hydrogen cyanide) yang digunakan di "kamar gas maut" bagi pesalah yang menjalani hukuman mati, dan banyak lagi.Racun paling berbahaya adalah Tar, NIKOTIN dan Karbon Monoksida.

NIKOTIN, seperti NAJIS DADAH heroin, amfetamin dan kokain, bertindak balas di dalam otak dan mempunyai kesan kepada sistem mesolimbik yang menjadi punca utama penagihan.

Sindrom ketagihan terhadap nikotin yang ditunjukkan dengan gejala gian, tolerans dan tarikan, adalah mungkin lebih hebat berbanding najis dadah. Malah daripada kajian saintifiknya NIKOTIN ITU JUGA SEJENIS NAJIS DADAH, SEPERTIMANA YG TELAH DIIKTIRAF OLEH DUNIA PERUBATAN.

Oleh itu terlalu sukar untuk sesiapa yang telah terjerat dengan ketagihan merokok, meninggalkan tabiat itu untuk selamanya, kecuali dengan ikhtiar yang serius dan kehendak Allah jua.SEKIAN..

sumber:bahayarokok.blogspot.com

maaf yerr belalng pangjang lak membebel..heheheh..

Zyma Saad said...

Weyyyy,I`m back.
Lama aku tak jenguk ko,Belalang.
Ko sihat?

Jgn merokok. Bahaya pd kesihatan. No good. No good.

reen said...

ekau merokok ye??..

laki den pn mrokok gak..den x suko benony laki2 mrokok ni..tp dh jodoh..apo nk dkato...

x bagus la mrokok ni..bhaya tuk ksihatan...ank2 den pon sound gak..
'abah jngn mrokok bhaya tau!!"
bongang la gak laki den tu...keh3

BELALANG said...

nurhayati : ermm thanks yatie for the info.. amt berguna he3

budak malu : dengar tue kak yatie dah bebel.. lalalala

zyma: yeah.. no good no good.. he3

reen : sabar jelah kak.. he3
bukannya senng nk suh perokok tegar nie stop smoking he3

░♥si lampu neon♥░ said...

say no to rokok!

BELALANG said...

neon : yeah... he3

:: nurhayati :: said...

thanks jerr?? penat tau..
xkira bak sini 20sen+20sen..

BELALANG said...

ha3... ari2 sume orang pau bllg 20sennn
hu3
ayah... cepat pulangggggg...
wet tbung bllg dah abis.. hu3

Fifie Ierina said...

x mudah utk berhenti merokok.. so jangan mulakan, kerana korang mmg xkn mampu tinggal tabiat tu dgn mudah...

sekian (^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...