There was an error in this gadget

Tuesday, September 01, 2009

Selamat HaRi kemerDekaan yg ke 52...

Salam... Namaste... Hello...
hurmm... entri kali nie dah sah2 la kan bllg nk tulis pasal negara kita yang dah merdeka almost 52 years nie... (tp.. merdekakah kita??? hurmm)


Amatlah mmbangakan bg sesuatu negara yang sudahpun mncapai kemerdekaannya yg ke 52..
bukan semua negara yang dpt lakukannya..
ada juga yg negara mereka masih blum merdeka sehingga ke ari nie..
tapi bersyukurlah kerana kita sudah pun terlepas dari cengkaman penjajah ini...
alhamdulillah....

baiklah...bllg pun xmo cter panjang2... boring pun ye jugakk... almaklumlah subjek sejarah pun dlu ckup2 makan je dapt.. he3 (terima ksih cikgu bg lepas jugak.. heee)



cuma smlm bllg nk cter... sewaktu bllg dlm tren nak ke KL... lm perjalanan tue,, bllg dapt perhatikan suatu situasi yg amat menarik perhatian bllg...
bllg masuk tren terus k tmpt duduk sbb bllg naik di permulaan stesen tren tersebut..

sampai 1 perhentian,, duduk sebelah bllg adalah lelaki Bangladesh 2 3 orang...
and x lama pulak ade 4 orang foreigner menaiki tren yg sama...
bllg bajet mat salleh tapi dengar dr perckapan mereka... rupanya orang Perancis.. he3 (mcmlah bllg tau kan =p)

and lepas tue ade pulak mamat foreigner lagikk... tapi bukan omputih.. die ckp bhs arab... he3
mungkin orang arab saudi kot.. ataupun yg sewaktu dgnnya... he3

dlm msa yg sama tue bllg terfikir.. ramai btul kaum2 lain yg ada kat malaysia nie.. yelah kalo tidak xkan dlm mana2 borang yg korang kene isi pada butiran bangsa die akan listkan plihan jwapan :
a. melayu
b. cina
c. india
d. lain2....

mmg terbukti ada kaum lain di Malaysia ini.. dan kenapa mereka suka akan negara kita???
adakah sebab negara kita harmoni dan aman sperti diwar2kan???
adakah sebab negara kita kaya dengan adat dan kebudayaan seni warisan???
atau adakah sebab negara kita sentiasa menerima kedatangan mereka secara terbuka???



hurmm ape2 sekalipon jwpnnya... bllg x kisah pon psal bllg tau Malaysia walaupon negara kecil yg selalu terlepas pandang dlm peta dunia mampu melahirkan tokoh2 yang sehebat dan boleh disanjung di peringkat antarabangsa... he3
and juga bllg tau Malaysia juga berupaya utk bersaing dengan negara2 besar yg lain...
and bllg juga tau Malaysia juga adalah sebuah negara yg boleh mencapai kata sepakat dari kaum yang berlainan... Ameen
akhir kata... im proud to be MALAYSIAN>.. peace

SELAMAT HARI MERDEKA YG KE 52....



Khamis, 01 sePtember 09, 6.00 pm

always be a good boY/gaL... dont Get SpanK!!!~[^_*]V~

5 rakyat jelata:

ZAF said...

kite sebenarnye belum merdeka lagi selagi ade yang menyanjung tinggi fahaman politik mereka dan mengagung2kan parti. sekarang ni wpun dah 52 tahun merdeka, melayu cina dan india masih lagi bertengkar.isu kuil, isu kg buah pala, isu xmasuk syurga, dan macam2 lagi. sedih bile kenangkan bende2 camni. zaf duduk kat kawasan majoriti india tapi zaf still boleh balik umah dengan aman ( alhamdulillah . kepada bangse lain, janganlah kite bangkitkan sentimen perkauman kerana itulah punca utama perbalahan antara kite sekarang ni. Selamat Hari Merdeka Belalang

BELALANG said...

ermm... bila dengar bllg komen mmg takut kan... lagi2 kalo kwasan kedianamn kita tue... hurmm phm2 sajalah kan...
selamt hari merdeka juga... hee

reen said...

SALAM MERDEKA&SALAM 1 MALAYSIA..

besonya pic!!!

Abg Din said...

Klu tanah tumpah darah belalang di Sudan, mesti belalang cakap...berbangga jadi org Sudan.

Zyma Saad said...

Aku hrp belum terlewat utk wish ko Selamat hari Merdeka!!!
hohohoho.... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...