There was an error in this gadget

Thursday, July 23, 2009

Antara KaSih, CiNta dan SAyanG... ???

Antara kasih, cinta dan sayang... mane lebih bernilai dalam sebuah perhubungan???
Apa yang di maksudkan dengan KASIH?
Bagaimana kita nak tafsirkan istilah CINTA dalam sesebuah perhubungan?Dan sejauhmana perasaan SAYANG yang kita tunjukkan kepada pasangan kita?



Dr ayat di atas... tgk mcm kasih cinta dan sayang merangkumi antara satu sama lain kan?
but kalo di lihat betul2 sebenanya x... Setiap dr mereka mempunyai peranan dan fungsi mereka tersendiri di dalam sesebuah perhubungan...

Definisi Cinta dari gaya bahasa Belalang :
"LOve is like a SOAP... when u think u can touch and grab the love, it slips away..."
ha3... btul ker?? korang rase setuju x???




Kasih adalah perasaan yang lahir dari hati apabila kita melahirkan perasaan Cinta dan Sayang adalah cara yang di tunjukkan untuk memberitahu pasangan kita yang kita kasih kepadanya.
hak3.... confuse???

aku sendiri pun dah nak confuse dah sebenarnya nie.. he3
kenapa aku tulis entri pasal nie?? he3 Tadi aku beryahooo messenger ngan membe aku..
then tiba2 die tnya... "Apa maksud KASIH, CINTA dan SAYANG???"
aku terdiam la jugak .. lama aku fikir nak menjawab.. he3
last2 aku jawab.. "ntah.. same je sume kot.. he3"


Aku tnye plak pendapat die... mane satu yang lebih bernilai... katenya KASIH..
kenapa??

Kerana Kasih merangkumi semua... dari suka bertukar kepada cinta.. dari cinta muncullah sayang dan dari sayang lahirlah kasih dan percaya mempercayai..
Aku pun setuju dengan pendapat die yang kasih dan sayang adalah yang utama dari yang lain2..

Kenapa bukan cinta???
sebab pada aku cinta itu boleh dipupuk...
datangnya cinta dari perasaan suka akan seseorang kan??
"Kita boleh paksa diri kita untuk Suka kat seseorang, tetepi kita TIDAK boleh paksa seseorang untuk sukakan diri kita "

ermm... korang tgk jelah mak ayah kita yang dulu2 kawen sampai sekarang bahagianya..
sedangkan dorang x pernah jumpa pun.. apatah lagi yang mentua mereka dah buat perjanjian perkahwinan ketika mereka dlm kandungan lagi???
tgk mereka rumah tangga kekal 40 50 tahun lamanya...
kerana mereka kasih dan sayang antara satu sama lain..
perasaan cinta ini xkan lama... ianya akan hilang tetapi jangan sampai kasih dan sayang tue tiada.. memang x lama.. hak3..tu yang senang2 je manusia skg nie cerai talak.. gila kentang!!!!



Jadi korang kat lua sana tue... sentiasa semaikan rasa kasih dan tunjukkan perasaan sayang kita pada pasangan kita walaupon cinta itu tiada lagi kerana cinta itu datang dan pergi dalam sekelip mata.. lumrah alam.. ok.. peace

always be a good boY/gaL... dont Get SpanK!!!~[^_*]V~

3 rakyat jelata:

Fifie Ierina said...

salam...

sy x setuju.. pd sy, perasaan sayang jauh lbh kuat dr perasaan kasih @ cinta.. cmne nk ckp ni ek? sy x reti la nk explain, mgkn 2 lbh kpd gerak hati kut? dan org yg bg definisi sedemikian jge adalah seorang mnsia sbnya, yg perasaannya xkn sama dgn manusia len.. so, x salah pn klu kte rasa persaan yg len lbh kuat dr yg dsebutkan, cz setiap individu itu sgt berbeza..

p/s sy rse definisi sayang vs kasih dalam entry da terbalik.. pndgn sy je..

nk tye, sume pe sy tulis kt chatbox smlm da xde.. awk mmg xske orang tulis something kt blog awak ke? mmg kaki delete?

BELALANG said...

ermmm fifie.. sy pun rase gak cmtu...
hak3
tapi ape2 pun kasih n sayang tue adalah satu combination kot..
same je kan lebih kurang.. saya pun confuse,

ermm pasal komen awk kat shoutbox tue.. smlm blog under construction..
sume kne buat blik.. tue yg hilang tu.. sori wak.. he3

Fifie Ierina said...

klu awak confuse, sy lg la confuse.. hehehe! stuju, mnda2 maksud nie sume mmg meng'confuse'kan... =p

ok, faham daa.. igtkan x ske sy tulis kt chatbox 2 so awak delete.. ok xpe, no worries! (^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...