There was an error in this gadget

Wednesday, February 10, 2010

Sumbangan Derma... Rela Hati atau Mesti???

Pernah x korang kalau g mane2 ke atau tgh buat apa2 ker... tibe2 didatangi oleh orang yang x dikenali dan meminta derma atau sumbangan ikhlas???
mesti pernah kan?? dah ramai orang buat cara mcm tue sekarang nie....

Nway. tadi Bllg g makn kat kfc ngan member Bllg... pedas jugakla resipi KFC yang baru tue.. ape tah namenyer.. x ingat pulak.. he3...
Die punye taste tue cm version yang pernah keluar sebelum nie... Spicy Tomyam.. ingat lagi x?
lebih kurang la rasenyer.. bagi Bllg x berapa sedap la coz Bllg mmg x suke rempah ratus nie.. x berkenan di hati... tapi x rugi pon try.. cubelah sementara stock masih ada.. he3


so tengah2 la Bllg bersantap nie kan... sehingga menjilat jari.. tibe2 tersentap la pulak dengan kehadiran mamat chinese yang nak mintak derma for badan kebajikan umah ape tah...
Aku pun x amik point sangat ape mamat tue cakap sebab aku mmg xde interst langsung nak dengar.. but trust me beb.. nie first time aku buat kat orang cmtue.. selalunya aku akan pandang gak muke orang yang tengah cakap tue.. but this time aku lebih tertarik dengan ayam goreng yang berharga RM9.50 tue....

Aku bukannnye benci atau x suke kat orang2 yang nak mintak derma nie... but please lah not time makan... kiter nak concentrate dok tatap rezeki pon x senang kan???
then time die ckp tue mmg aku x paham n x nak pahm but dengar2 jugak lah...
kebiasaanye orang kalo nak mintak derma xkan fixedkan jumlahnyer kan??? means suka hati kiter la nak derma bpe pon janji ikhlas... ye dok???


mamat nie buleh lak awal2 dah ckp yang die nak mintak rm10 utk sumbangan... what the fish???
rm10???
byk tue beb.. aku mkn KFC pun x sampai rm10..( sen2 tue x yah la kire.. he3)
membe aku pon terkejut... naik heran kami dibuatnye...
Aku awal2 lagi dah ckp dah kat membe aku masa aku nampak chinese tue dah nak datang ke kami
"weh,ko uruskan la mamt tue.. die dah on da way nak kesini tue"...
sometimes rase x sampai hati jugak nak reject orang tue kan.. but thats life dude...
everyday, people got REJECTS!!!! so nak x nak terpaksa mamat tue angkat muke die pas membe aku ckp x pelah...
hmmm, senang pulak.. agaknya die pon tau, yelah tgk cara kami layan die pon cm nk xnk je...tue yang die paham tue...

Then bile mamat tue dah blah... terus aku berfikir tentang orang yang masih lagi mengutip2 sumbangan dr orang ramai nie... Bukannye aku x setuju cara dorang tue but sambil2 dorang nak berbakti pada masyarakat, at the same time they can be so annoying!!!

Pernah jugaklah aku didatangi oleh seorang budak perempuan time tengah nak isi minyak kat petronas... budak tue jual ayat2 Quran yang dicetak atas kain tue.. satu kalu x clap Rm1o jugak... rasenya mmg jumlah sumbangan sekarang nie rm10 kot...
so budak perempuan tue kate yang die nak tolong umah anak2 yatim.. aku rase budak tue dlm umur 10-15 tahun .. The problem is, time 2 jugaklah poket aku buat halkan... kering tahap maksima..
impak maksima pun x kering cm tue...

Nak x nak terpaksa aku tolak tawaran die... "Maaf ye dik, x pelah ... "
and korang tau ape die ckap????
"tolonglah, untuk anak2 yatim... buat amal untuk akhirat nanti"
pergh... menyirap darah aku dengar!!! bikin panas ulu hati je budak nie... bengkek giler aku dengar... mau je aku ceramah motivasi budak nie.. pakkal nak cepat je... kalo x kne gak sebijik ngan aku...
aku pon jawab " Xpelah dik, banyak lagi cara nak buat amal"....
budak tue pun blah dengan muke sememeh je... kesian pulak aku kat budak tue...
Bagaimana kalu tue je satu2 nye sumber pendapatan die???
Adakah aku terlalu kejam???




so... untuk masalah nie.. agak2 ade ke jalan penyelesaian??
sometimes aku terpikir kenapa mereka yang mintak sumbangan kat sana sini tue x pergi je syarikat2 korporat atau big-well company dan mintak sponsor atau budget kat sana...
Corporate responsibilities tu dah dikira sebagai element yang di haruskan bagi setiap syarikat...
and syarikat2 yang nak melepaskan diri dari cukai tahunan for sure akan tolong mereka2 yang memerlukan dana ini..

ataupun kenapa mereka x terus sahaja mendaptkan bantuan dari kerajaan??
dah banyak dah tabung yang kerajaan wujudkan untuk membantu mereka yang kurang upaya...
well, kalu pergi ke public, agak susah la kerana blum tentu sume orang mampu menderma..
Every single cent worth something okay.... dan setiap insan tue ada masalah mereka yang tersendiri...sah2 financial problem is one of them....cuma masalah tue terselah kat wajah atau x...

X tau lah sampai ble masalah nie nak berlanjutan... tunggu jelah keajaiban "Santa Klaus" ke "Superman" ke datang tolong mereka2 sume tue yg dlm kesusahan.. kalo ade k~

nota kaki : nie entri lama... bllg stickykan blik,,, nk mintak pndpt korang sume.. hehe
jgn goreng bllg yea... peace

always be a good boY/gaL... dont Get SpanK!!!~[^_*]V~

7 rakyat jelata:

ZAF said...

xde la kejam pun. kekadang dorg yang terlalu mendesak. aku pun penah gak camtu tapi reject je.

BELALANG said...

ermm tulah.... thanks zaf.. pendapat anda akan diambil kira... hik3

PenuliS said...

situasi bdk2 jual ayat2 quran,selalu sgt..pnh sekali je kot kasik derma masa kt bus stand.pas2,x pnh lg layan.bkn x mo tlg tp...tlg org lain lah pulak..yg lbh perlu!!

BELALANG said...

penulis : kan.... lg pelik kalo org yg sama je... hmmm..

Abg Din said...

strategi sahaja...nak minta duit menggunakan sentimen agama....

jangan tertipu...

BELALANG said...

itulah.. bllg dda byk kali tertipu.. huhu

Miss jane said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,正妹牆,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...