There was an error in this gadget

Saturday, March 06, 2010

aPOLogiZeS??


Apologize? Maaf? Perkataan yang senang nak ucapkan apabila dah buat sesuatu keslahan.... cara diutarakan ade bermacam2 cara dan juga gaya... ada yang berbunyi seperti:

1. "mAAfkan saya... well, thats happen..nothing gonna change it"
cara maaf ini dilontarkan seolah2 macm xde apa yang berlaku.. x penah berlaku pon... atau mungkin perkara yang berlaku juga tidak pernah terlintas dlm benak individu yang melafazkan perkataan maaf itu...


2.
" Im really sorry... promise that will not happen again...ever"
in different ways, this way seems very honest from an individual to say it, yang mana membawa makna yang mendalam bahawa die berjanji xkan mengulangi perbuatn yang sama lagi....


3. " U have to forgive me... because we friends"
yang ini lebih kepada memaksa, yang mana sesuai digunakan pabila kite btul2 yakin yang insan tu akan memaafkan kite.. atau kesalahan yang dilakukan itu amatlah kecil berbanding apa yang die penah lakukan pada kiter suatu masa dlu....


4. " sorrylah... i thought u.... blah blah blah"
Cara ini lebih kepada gaya nak melepaskan diri dari perasan bersalah terhadap seseorang itu... Die akan mulekan ayat dengan ucapan maaf dan di ikuti dengan alasan2 yang bermacam2 even x masuk akal.. so that perasaan bersalah tue xkan effect 100% pada diri... smart way but untrustable!

5. "Im sorry for your loss"
Yang ini pula nak membawa maksud simpati atau rasa belas kasihan terhadap sesuatu yang terjadi... Jarang di gunakan olah rakyat MAlaysia.. bcoz ianya bukan budaya kita.. but x bermaksud kite x boleh gunakan... tak salah asalkan maksudnya kene dan tepat pada keadaanyer...


Tapi wlaupun ade 5 care die atas... mungkin byk lagi cara bagaimane nak melafazakn perkataan maaf dengan cara yang tepat...
Sesetengah manusia atau insan sukar nak melafazkan perkataan
4 huruf ini...
bagi mereka
mendiamkan diri dan do nothing adalah lebih sesuai dari berhadapan face to face dan melafazkan maaf....
betapa Egonye seseorang itu walaupon die tahu yang keslahan itu adlah dari dirinya sendiri... berapa ramai rakyat Malaysia yang boleh melafazkan kata2 maaf dengan sepenuh hatinya? Adakah EGO di ciptakan untuk mengatasi MAAF?

Susah sangat ke nak melafazkan perkataan Maaf ini? Dengan dunia yang makin canggih ini.. bermacm2 cara nak menyampaikn maaf dapt dilaksanakan...
by SMS, email, voicemail, and even Card (classic!)...




Apa yang dapat dilihat adalah berpuluh2 msg maaf akan diterima
at least seminggu sebelum Hari Raya Aidilfitri... at this time sume orang berebut2 nak mintak maaf antara satu sama lain..
kenapa hanya nak tgu Hari raya?
kenapa x boleh nak mintak maaf sejurus lepas berbuat keslahan? susah sangat ke nak sebutkan
M.A.A.F????

andai kata, suatu hari Hari Raya Aidilfitri tu xde... so.. bile masanyer kiter sume nak meminta maaf dari orang2 yang pernah kiter aniaya ?




"Im sorry" ... walaupun perkataan yang simple but sometimes membawa maksud yang mendalam kepada seseorang depends on the situations...
Juga prkataan ini dapt menenangkan hati orang yang tengah marah ...
betapa powerfulnyer perkataan ini yang mane mampu mengubah mood manusia dalm sekelip mata... bukan hanya mampu menenangkan hati yang tengah marah... juga mampu mengalirkan air mata dengan cara yang penuh mengharukan...


Parents... berapa ramai orang yang meminta maaf pada orang tua mereka setiap hari?
antara member dengan parents... meminta maaf pada parents adalah sesuatu yang amat jarang di lakukan kecuali pada hari Raya shaja... selebihnyer... angap shaja mcm x pernah berlaku ataupun kumpulkan dan di bawa ke raya yang akan datang... so cliche...




kalo ngan member... sanggup tolak tepi perasaan malu dari kehilangan kawan...
Bagaimana kalo kehilangan Keluarga?

Well, Itu tidak akan terjadi kerana walau apapun yang berlaku,, parents xkan biarkan anaknyer terkapai2 seorangan mengharungi hidup... mereka akan sentiasa berada di belakang utk menyokong anak2 ini yang susah nak melafazkan MAAF pada orang tua mereka... Apatah lagi ucapan TERIMA KASIH!!!!


so.. mulai hari nie.. rajin2kan mulut tue ucapkan perkataan Maaf pada setiap orang yang kita dah aniaya atau lakukan kesilapan dan juga bersedia untuk memaafi orang2 yang pernah buat slh pada kita... nak dendam sampai bila? sampai lebam?? he3
x dpt faedah nya pun.. so from now on, always keep ur heart open and forgivable.. Peace!!!


always be a good boY/gaL... dont Get SpanK!!!~[^_*]V~

7 rakyat jelata:

taqO said...

maapkan sy penunggu gua~ =D ahaks!

E.d.Y said...

i'm sorry...jom chili's..bllg belanja

BELALANG said...

edy : hahahaha.... ok! jom... bllg blanje edy chili's... edy blnje .... ermm ape ek yg mahal2???

ala.. bllg x tau.. ape2 je janji mahal.. hehe =P

:: hayati :: said...

emmm xtau la nape susah sgt nk sebut perkataan ni--> maafkn sy ye...........
sbb malu ker......sbb rasa dri btol ker...... sbb xbiasa ker......sbb tkut org kt buang tabiat ker......huhu......tah la tepuk dada tany ati......

BELALANG said...

yatie : sbb satu je... E.G.O... hehe

Abg Din said...

maafkan kami... maafkan kami...

:P

PenuliS said...

dia tk pernah cuba utk minta maaf dgn sy even sdh menjadi ''kes bunuh''!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...