There was an error in this gadget

Thursday, February 17, 2011

bi-automatik~

korang pnh dgr pasal bi-automatik???
aku pun x pnh dgr...
tp ari tuh aku training program anjuran MOHE...
slh satu element yg menarik perhatian aku 
adalah bi-automatik...

bi-automatic nie.. mcm benda2 yg kita buat kita TAK perlu fikir pun...
kita da biasa ngan benda tu.. kalo x buat pun.. x slh sbnanya.. 
tp usually.. mmg tulah benda yg kita selalu akan buat...
nk kata mcm cliche tu... adala sket
nk kata mcm habit tu... adala sket
nk kata mcm tabiat tu.. adala sket

benda nie bukknya xleh nk ubh... blh je..
tp sbb kita da berasa selesa ngan benda tu..
so buat apa  nk ubh kan?

contoh :
setiap pagi.. sblm korang mandi, korang msti gosok gigi dlu kan...
x kiralah ada yg bsuh muka dlu bru mandi...
the point is.. korang ttp gosok gigi sblm korang mandi...
kan kan kan???


ada korang berpikir jap.. ermm nk buat apa time tu sblm korang capai 
berus gigi ngan ubt gigi... tade kan tade kan tade kan???
even kalo korang msk bilik air time otak tgh blur pun.. tangan korang akan capai
brus gg dlu...
even korg msk blik air pejam mata pun.. sama gak!!!
kan kan kan? :P

padahal nk ikutkan... bleh je kalo korang nk mandi dlu
then korang gosok gigi.. xde slh pun kan kan kan???

so korang nmpk apa tu bi-automatic .. nmpk kan nmpk kan nmpk kan???

so.. antara benda lain yg kita selalu bi-automatic nie :

~@ kalo kita dapat kertas/ bhn bacaan... kita msti trus nk bc...walaupon xde arahan 
mengatakan "sila baca sekarang".. kan kan kan??

~@ kalo die suh tulis nama ... mostly drpd kita akan tulis nama kt penjuru atas kiri ....
mgkin hanya beberapa je yg tulis sblh kanan.. tp ttp kt penjuru kan kan kan???

~@ kalo kiter p seminar ke atau training ke.. selalunya kita akan duduk kt tmpt sama 
bila kita kembali selepas break... padahal x slh pun nk tukr tmpat lain
kan kan kan???

 ~@ kalo kita p interview ke atau p mana2 satu tmpt yg bru buat kita...
orang pertama yg kita tegur mesti orang yg sama bangsa/level ngan kita.... 
padahal blh je nk tgur bangsa lain... kan kan kan???

~@ kalo kita salin note dari lecuter yg die tulis kt board tu..
andai kata die lukis awan tuk setiap tajuk..
kecenderungan kita tuk lukis awan kt tajuk tu pun mesti ada...
yg x lukis tu.. samada..korang mls atau korang lukis awan x jadi.. hahah

~@ kalo kita rasa diperhatikan.. mesti kita akan tunduk bwh.. atau alihkan pandangan..
kalo korang jenis yg brani nk tentang mata blik pun...
benda tu xkan jadi pada pandangan pertama...

~@ kalo ckp pasal konvo je.. orang akan ingt pasal bunga dan teddy bear...
padahal leh je nk bg lain.. baju ke apa ker? kan kan kan?


~@ kalo ckp pasal kerja / assignment.. mesti korang sighhhh~

~@ kalo tgk pempuan cantik/ lelaki jambu.. mesti korang pandang mcm x ckup mata kan?
okeh tu bukan bi-automatik.. tu gataiii namanya.. hahahaha

hahaha.. pening da kepala nk pkr benda2 bi-automatik nieh...
biasalah bila kita nk pikir benda tu.. die susah nk muncul..
tp secara x sedar... kita buat benda tu hari demi hari...

so.. apa benda bi-automatik yg korang buat????

always be a good boY/gaL... dont Get SpanK!!!~[^_*]V~

14 rakyat jelata:

Freaky said...

setuju dengan bi automatic ni. :)

A.s.t.i.n.a said...

Saya straight mono.. saya tidak bi...

Dilla Nur said...

err...AD gatai x Ad?? haha~ larriiiiiiiiiii...

Bulan said...

kalo nmpak makan free,laju je p amik.
x taw pn free tue utk sape.ahakss

ADfeez said...

freaky ~> kan???? ekekekek :P

ADfeez said...

astina ~> hahahaha... pikiaq lain ek.. haha spank die...:P

ADfeez said...

dilla ~> haha.. agak2 tgk muka aD gatai x? :P

ADfeez said...

bulan ~> hahaha.. butl2.. lg2 kalo sbut kenduri kwen je.. trus pkr makan pree.. xyah nk msk :P

RuSh D said...

yg pasti kalo mkn free, biasa nyer bi-automatik..hahaha...laju sungguh otak jln masa tue...haha

ADfeez said...

rush D ~> yang tu.. kalo aD pun.. laju.... hahahah :P

CahayaCintaIlahi said...

wah benda ni membuatkan cahaya berfikir lorhh

bi-automatik betul gak kan.. arahan tanpa sedar.. hehe.. ;)

atie said...

komen nak mengacau..haha
kalau atie:

pi interview senyap..takpun tegur org sebelah..tak kira lelaki, perempuan bangsa apa pun..

kalau dpt kertas kosong..ada pen..suka lukis bear atau bentuk love<--angau..haha

kalau tgk lecturer lukis awan..atie lukis anak panah je..malas..haha

kalau tgk org cantik..dlm hati..subhanallah cantik ye!nape la aku tak cantik mcm dia!<--ayat tak bersyukur..hahaha

ADfeez said...

cahaya ~> hehee... indahkan ciptaan TUhan nie? :)

ADfeez said...

atie ~>
hehee.. sila2.. aD mmg suka dikacau2 pun... hehe...

ikutkan sume tu pun bi-automatik...
- p interview.. np snyp??? padahal leh je kita nk tgur org sblh kan? :P

- tangan tu laju je lukis2... kekadang kte berkhayal time kita dok lukis benda2 tuh ...:)

hehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...