There was an error in this gadget

Wednesday, March 30, 2011

ajak kawan mari main...

jom ajak kawan2 korang... kita main permainan nie..
permainan dlu2.. hehee..
xtau sapa yang cipta atau asalnya dari mana..
mungkin dr pemerhatian yang teliti dan juga
rasa ingin tahu bagaimana jika aku menjadi seperti itu...

ingt lg zaman budak2 kita dlu...
bnyk permainan yang kita suka mainkan...
bukan permainan rakyat mcm gasing atau pun konda- kondi...
tp permainan yang hanya budak2 kecik je main..
bila da bsar.. malu nk mainkan semula.. hahaha

1. main kawin-kawin
 ~ rata2 sume budak2 suka men kawin2 nie.. baik yg laki ataupun yang perempuan..
yang perempuan tu gataiii sungguh naaa... berebut2 memasing nk naik pelamin
x sabar2.. yang laki kalo da nek pelamin mmg x berganjak..
sbb selalu yang main kawin2 nie.. nisbah die perempuan : lelaki = 4:1
jadi yang si lelaki tu mmg x kan turun2 dr pelamin..
perempuan je dok tukar2... untung2 laki dpt 4 bini..
tgk.. kecik2 da biasakan kawin 4, bila da besar nk slhkan laki kwn byk? :P


2. main masak2....
~ yang nie mmg feveret budak perempuan... 
tp sekali lg.. lelaki ada jugak yg join.. tp selalunya sorang jer dlm group tu...
yang si laki akan jadi ayah atau kastemer...
manakala yang perempuan2 nie.. sorang kene jadi mak, orang gaji, tukang masak la... apa la..
yang penting memasing nk masak...
abislah sume jenis daun bunga kekacang beras petai pun ada yer.. korang jahanamkan
cmpur sume dlm satu bekas... n tadaaaaa...
hidangan paling menarik korang pnh buat...
pastu suh si ayah atau kastemer tu buat ujian makanan ataupun nama lain die adalah
tikus makmal..tp 
luckily korang ckp makan tipu2 jer.. kalo butl2.. mau kecik2 da senget akal fikiran tu..:P


3. main cikgu2....
~ mainan selalu bila budak2 nie da sekolah...
seronok sgt tgk cikgu kt sekolah smpai berangan nk jadi cikgu jugak... 
nk mengajar murid yg x seberapa.. ekekekekek
lagi sekali.. memasing sume berebut nk jadi cikgu... smpaikan 
last2 anak murid tade.. hahahaha...
agak2 budak2 yg kecik skit tu kene jadi murid.. 
yang besar tu jadi cikgu...
haish.. kecik2 da diskriminasi... xpelah.. janji korang enjoy kan...
tp part yg best.. memasing dok tayang buku sekolah sndri...
pelik jugak bila buku cikgu byk pembetulan dengan pen merah :P

4. main doktor-doktor...
~ ha.. yang ni lagi satu permainan yang dok suka main dlu2 nieh...
yang nk jadi doktor pun... bukan main lg..
mcm da ckup ilmu je...kononya..
"awk nie menghidap penyakit selsema kronik" - bunyi nk gmpak je kan...
yang jadi pesakit lak... ckp kt doktor..
doktor, sy nie selalu sakit kt pingangg la.. perut la.. apa la..
yang best nye... pesakit perlu baring selama 5 minit jer.. lps tu..
pesakit terus sihat yay!!!
dan pesakit yg tadi tu bgn... jadi pesakit lain... hahaha
da smpai shift , tukar pulak.. pesakit jadi doktor, doktor jadi pesakit...
alatan mainan nie xyah ckp la.. pemadam, pembaris dan pensil tekan...
almaklumlah alatan yang btul tade, so pemadam tu mcm ubat bius, pembaris = termometer 
dan pensil tekan adalah picagari..:)

5. main pondok-pondok
~ yang nie selalu masyarakat kampung suka main... lbh kurang mcm masak2 jugak
tp yg nie version extend skit sbb kehidupan die bukan sekadar masak2 je..
tp mcm family real...
ada ayah, ada mak, ada anak, adik abang kakak... sume adalah...
anak2 patung tu sume bawak kua.. jadikan anak2.. hahaha
kiranya mcm one happi family at home la cmtu.. hehehe
yang bestnya... rumah tangga sentiasa aman je.. xde gaduh2.. ekekek
time tu si bapak x gatal nk kawen 2 3 dan 4... kalo x...
mau da porak peranda... hahaha.. :P


act... lucu bila tgk adik2 aD dok main sume permainan nie..
dlu pun aD ada gak main.. hehehe...
kiranya mengimbas memori lama kembali...
korang2 tu.. sama ke memori kita???

p/s : Tak tahulah korang sama ke x.. tp aD dlu ngan kazen2 suka main satu permainan nie..
nama die "Lurah Dendam:"... dek terpengaruh dengan cerita lurah dendam dlu2 tu...
kat kampung ada bukit yang x berapa tinggi.. so kami main guling2 kt bukit tu la..
kira panjat bukit n jatuh guling2 buat aksi mcm adventure giler...
nk tiru filem punya pasal.. hahaha.. bila ingt balik.. kelakar rasanya...

~ menulis sambil leretan senyum di bibir..
[ anastacia : left outside alone]

always be a good boY/gaL... dont Get SpanK!!!~[^_*]V~

24 rakyat jelata:

Mr iz said...

he he he... aku main yang lain tak ada ...main pondok pondok ada... tapi dgn geng lelaki je la ... buat pondok atas pokok siap masak bagai...he he...ha ha ha.... kira dah macam tarzan la masing masing nya....he he he... syahdu bila ingatkan kembali memori lama ni...he he he

Zulfikar Hazri said...

dulu aku suka main masak2.. dah besar bleh masak :)

ADfeez said...

mr iz ~> heh.. syok giler ada pondok sendiri.. hehee...
apa jadi dengan pondok tu skg? :)

ADfeez said...

zulfikar ~> hehee. ye ker? ble blh rasa air tangan ikar nie? :P

Bulan said...

sume mainan tue Bulan dah men mase kecik2.eheee bestkan mase kecik2

hysman said...

slalu aku main pondok2 jer..takpon kawen2..seronok kan..hehee

tp dak2 skrg ni agak2 masih ade lg ker mainan camtu?
dak skrg main playstation jer..
huhu

ADfeez said...

bulan ~> hehehe i bet.. msti bulan main sume2 tu kan.. hahahha :P

ADfeez said...

hysman ~> hehehe.. selalu la nie dpt kawen byk kali? ;P

ada lg je hysman.. nk2 main yg kawin2 tu.. pantang ada pelamin, ramai yg nk main..:P

Cekodok said...

gua suka main kawen2 je... haha

Oasis said...

Hahaha..nive entry.

Dulu selalu kena paksa main masak-masak ngan kakak. Tension dibuatnya. Tapi samapi sekarang tak reti masak sebab tak ikhlas. hehe

ADfeez said...

cekodok ~> tau sangat cekodok tu.. hahhahaha :P

ADfeez said...

oasis ~> hehehe.. jgn risau sbb geng u ada kt sini...:P

Raji berkata said...

hahaha best2 tpi time ak kcik2 jrg dpt main bnder cmnih
sebab aku lahir time digimon dan pokemon dah ada =.=

niesz said...

niesz dulu suke main jd peniaga nasi lemak, amik surat khabar, amik daun+ batu, bungkus then jual..hahaha...

ADfeez said...

RAji ~> i tout we in the same age??? bukan ek? hahha.. perasan muda je aD nie :P

ADfeez said...

niesz ~> ada yg beli x? :P

Irma A.Wahid said...

heheh..dlm list ni, saya cume main msak2 je ..kih3..len x yer~~

HEROICzero said...

slalu nya main kawen2 dgn main masak2 akan digabungkan. keh3x

ADfeez said...

irma ~> kawin2 pun x??? ermmm peliknya......:P

ADfeez said...

heroic ~> hahaha.. mcm biasa jer.... ekekekek :P

mr.syazwan said...

suma permainan tu ku dah merasa

best2..

tpi plg best kahwin2 ler

leh wat malam pertama walaupun tipu2..

haha

Aku Usahawan $$$$$$ said...

wah,kenangan dulu2..bkn mcm budak zaman skg nie..maen fb ngan ps jer..haha

ADfeez said...

mr syazwan ~> ye ke wan leh main kawin2 smpai mlm pertama??? hahaa... dlu aD tade pun.. jelesssss :P

ADfeez said...

aku usahawan ~> hehee tau xpe.... untungnya kita dlu.. memacam kita rasa :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...