There was an error in this gadget

Friday, January 28, 2011

Pilihan anda? Menganggur atau Kerja sambilan


emm.... ok kali nie aD nak kongsi pendapat pasal masalah yg sampai sekrg nie x settle lg smpai skg...
kalo ader umur la kan rasenyer masalah nie dah berjanggut panjang dah pon....
emm.... masalah menganggur di kalangan rakyat kite nie... mmg problem nie sampai skg nie x settle2 lagi... tapi sedikit improvement dah ader... kerajaan juga dah ambil pelbagai langkah2 untuk mengurangkan kadar pengganguran di Malaysia nie....
but... setalh diteliti dan di perhatikan.... puncanyer utama maslah inie adlh dtg dari diri sendiri.. bukan dari orng lain.... mksudnyer kebynkan nyer dari mereka yg berstatus menganggur...
so x perlulah nak blame org lain coz the problems' are from ourselves..


Most of the time orang akan ckp yg graduan atau mereka yg menganggur nie terlalu memilih perkerjaan antara punca utama yg menyebabkan msalah nie berleluasa shgga kini...
pada pendapat saya.... ada btul apa yg diperkatakan oleh orang ramai dah juga ade reasonnyer knp mereka nie memilih kerja yg di tawarkan......

betulnyer adalah sometimes mereka mmg memilih certain jobs. Bukannyer ape, mereka mmlih kerana merek lihat adakah kerja yg di tawarkan tue bersasesuaian ngan kelayakan yg mereka ada.... contohnyer, seorang pemegang ijazah di tawarkan jawatan sbagai office boy... emm... agak2 reasonable x?
tapi aD rase x jadi problem kalo graduan tue jenis x memilh... masalahnyer bile penggangur tue memilh kerja yag ditawarkan....Mereka juga menjadikan jawatan yg di tawarkan tue sbg titik perbandingan yg rendah thpnyer dengan jwtan yg seharusnya di terima.
Itu akan menyebabkan mereka tolak jawtan tue dan menuggu jawatan yg lbh sesuai muncul ( well someday) juga mengekalkan status penganggur yg berjaya



Tambahan dengan keadaan ekonomi Mlysia yg tidak berpa stabil menyukarkan mereka2 ini yg memilih pekerjaan... kebanyakn perusahaan tidak mahu mengambil lagi tenaga kerja malahan mereka menyediakan alternatif utk mengurangkan pekerja mereka supaya dapat mengurangkan kos dan tanggungan....
hanya mereka yg btul2 perform akan dikekalkan dan yg selebihnyer akan berhentikan atau di beri pampasan yg sewajarnya....

so... kat sini aD nak tumpukan masalah nie pada mereka yg menganggur especially graduan yg semakin meningkat bilangannyer dari tahun k setahun..
aD sarankan supaya mengambil initiatif sperti grab peluang pekerjaan segala yg ada... internet, newspaper, magazine and media sume main peranan dlm menyampaikan maklumat dan informasi tntg2 jwatan2 kosong... bgi graduan tue plak... satu semester seblum korang habiskan pengajian atau pergi industri prakitikal, korang dah isi sume peluang pekrjaan yg ada... so that korang x perlulah menunggu lame sangat sblum dipanggil interview dan korang x kan buang mase lagi nak tgu company pangil ....
Sementara itu.. fikirkan utk mencuba kerja sambilan. Kebaikan kerja sambilan nie adalah ia akan memberi kiter pengalaman yg xkan kiter blaja kat institusi pengajian atau dari mana2 individual. Experience dan Skills yang akan diperolehi nanti berguna untuk kiter terjemahkan dalam alam pekerjaan kemudian..Contonhnyer, graduan buat kerja sambilan di 7-Eleven atau cashier di Carrefour/Giant ataupun promoter. Mereka akan realiza bahawa certain skills akan develop such as interpersonal skills; in term of communication and confidence.
ini dapat membantu mereka yang selalu menghadapi masalah tidak konfident dengan diri sendiri dan juga malu untuk berinteraksi dengan orang lain.



Jadi Kerja sambilan adalah satu perkara yg harus dicatatkan dlm senarai "must do" bagi graduan2 atau pelajar2 yg mempunyai masa lapang sementara menunggu peluang pekerjaan menjelma.

p/s : mode tengah carik kerja nie... huhuhuhu~ 
always be a good boY/gaL... dont Get SpanK!!!~[^_*]V~

28 rakyat jelata:

Cik Eliza said...

saya penanam anggur yang tegar.

nak bekerja tapi tak dibenarkan.

lebih menyeksa kan?

huhu!

|| A r a W a n i || said...

setuju2..
keje je. jangan dok menggorila kt rmh..

mood:tgh cri keje gk..=)

nur aisya humaira said...

Assalam AD....
buat mase ni,aisya pilih menganggur...haha..
cam best je duk sje2 skang....
padahal,keje tk dpt2 lgi...sedapkan ati..:)

ADfeez said...

cik eliza ~> tu lah kekadang masalah yang di hadapi oleh sesetengah kaum perempuan.. hehe sbr jelah...
anda di lakukan sebegitu atas dasar keselamatan :)

ADfeez said...

arawani ~> ye ker?? jom p crik keje sama2.. hehehe :D

ADfeez said...

nur aisya ~> hahaha.. sama lah kita.. pnt pg interview sana sni... tp non-adooooo :P

Cik Eliza said...

hehehe !

betui 2...

gggrrr~

tapi.
kebuhsanan dok umah sajek.

=.="

ADfeez said...

cik eliza ~> hehehe..sama ah.. xpe.. sementara xde buat apa nie.. keep blogging je la :D

FariehanIbrahim [LBC] said...

jom jdi PA caye nk?? haha! =PP

yup2, graduan smakin rmai dan akn b'tmbh skrg,
so, kaut jer yg mana dpt kn. huuhu

.:rizaL:. said...

blom tutup lg contest tu..smpi 31

niesz said...

tp ad, xjugak, niesz apply semue job termasuk general clerk but no respond..xtau la nape, mgkin rezki niesz blum lg, but xmau pts asa..hehe..

ni code yg niesz da siap wat kan..amik code ni

.post blockquote { background-image:url(http://content.mycutegraphics.com/backgrounds/color/colorbg29.gif); -moz-border-radius-topleft: 10px; -moz-border-radius-bottomright: 10px; padding: 6px; Border: 3px solid #FF0080; margin:1em 20px; }

letak sblum code ni ]]>
kalau ade ape2, inform kat niesz

updated entry:insaf la! pd mereka yg suke membangga diri..

CahayaCintaIlahi said...

ad : takat ni cahaya tak pernah ada pengalaman menganggur.. camne ek rasanya? neway.. gudluck ad for ur future ;)

ADfeez said...

fariehan ~> hehe.. siyes??? kalo for real... la nie aD anta resume gak!!! ekekeke~ :P

ADfeez said...

rizal ~> awak salah org nie.. heheh :)

ADfeez said...

niesz ~> samalah kita niesz.. naik muak pergi interview.. huhu
yelah.. mgkin blm ada rezeki kan.. huhuhu~..

ADfeez said...

cahaya ~> wah.. bguslah.. hehe...
keep perform in ur work ok.. hehehe
jgn smpai menganggur...:)

AH7 said...

aku dah start apply keje..hope abes sem ni asap dpt ah ah keje..amin

ADfeez said...

aH7 ~> baguslah tuk ko.. hehe.. moga trus kerja ok? all the best tuk ko bro~ :)

CahayaCintaIlahi said...

harap2 tak la AD
mintak jauh la hehe takot.. huhu

atie said...

sebelum dpt kerja..kerja jd cikgu tuisyen..smpi dh dpt kerja pun jd cikgu tuisyen..tp skang dh berhenti..xlarat tiap2 malam kena mengajar..huhu

atie memilih gaji..bukan kerja..haha..

ADfeez said...

cahaya ~> hehhe.. moga di jauhkan ;)

ADfeez said...

ATIE ~> hahaha.. i loikeeee ur statement~ :D

HEROICzero said...

jangan memilih. cukup jika kerja yang d pilih itu masih dalam bidang kelayakan kita. pelan2 kayuh. rezeki tu urusan Dia. =)

ADfeez said...

heroic ~> hehehe.. btul2...
kalo tmpat ang ada keje kosong.. roger aD la... ekekek :P

AISHA INANI said...

aku cuak nak grad!
cemana ta nak carik kerjaa...
adoiii!

Zulfikar Hazri said...

nanti aku cover tajuk ko ni dr perspektif aku ye AD... :)

ADfeez said...

aisha ¬> tgu grad skg nie???? ke konvoe????

ADfeez said...

zulfikar ¬> hhehe.. sila2...
kecil tapak tangan, nyiru sy tdhkan :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...